Collectieve overtuigingen
“Wanneer de hond goed luistert ben je een goede hondeneigenaar of trainer”
“Perfectie en controle over de hond is optimale samenwerking”
Door deze collectieve overtuigingen kijken we op, naar iemand die zijn hond strak naast zijn been heeft en zo de hond onder appel uitlaat.
Het zou maar zo kunnen dat het ook een bepaald status symbool met zich meebrengt als de voorbeeldige eigenaar en of perfecte trainer.
Controle en perfectie zit in ons hoofd, wij menen dat dat het ideaal plaatje is, dat is onze overtuiging, ons ideaal beeld, dus daar zien we naar op, we zien het als voorbeeld.
Is het ook echt waar, is het geen illusie?
Doordat het een collectieve overtuiging is, wil het zeggen dat je niet één, twee, drie bewust over zo’n overtuiging na gaat denken of dit ook echt zo is. Je neemt het aan en vanuit dat standpunt vorm je een mening, vind je ergens iets van, of wordt het ook jouw doel.
De andere kant van de medaile.
Ik kan je vertellen dat je ook een prima band of samenwerking met je hond kan hebben wanneer je niet volledige controle of perfectie wenst.
Hetgeen daarbij een belangrijke rol speelt is een onzichtbaar ingredient, namelijk vertrouwen. Wederzijds vertrouwen.
Wanneer je een relatie met de hond opbouwt op basis van wederzijds vertrouwen kan dit een prachtige band en samenwerking opleveren.
Wat is het verschil?
Vaak zie je bij overdreven controle of vergaande perfectie het volgende patroon: De eigenaar of trainer herhaalt of repeteert zijn eigen beweging op precies dezelfde wijze keer op keer op keer. -Als het dan onverhoopt even anders gaat is de hond er helemaal af, onzeker, of zelfs een beetje angstig – het ziet eruit als robotiseren. De hond doet mee in mechanische bewegingen en de blik in de ogen is minder sprakelend. Hij lijkt niet meer betrokken in het moment.
Het onzichtbare ingredient: vertrouwen -de eigenaar, trainer vraagt iets van de hond met elke keer een iets andere nuance, de basis is wel gelijk -stuurt zijn bewegingen op een natuurlijke manier. De hond ontwikkelt meer weerbaarheid en raakt niet erg van slag als het eens anders gaat Hij heeft een levendige blik in de ogen
Het gevaar van perfectie is robotiseren, dat wil zeggen dat de geest uit de fles is, de authentisiteit van de hond wordt afgebroken.
Is het één beter of gemakkelijker dan het ander?
Robotiseren kan uiterst nuttig zijn wanneer je een gedragsprobleem of iets anders wilt wegtrainen wat het welbevinden van de hond bevordert.
Vertouwen hebben in je hond moet groeien en bij de één gaat dat gemakkeliker dan bij de ander. Vertrouwen moet je geven voordat je het terug krijgt en dat kan best een lastige zijn. Belangrijk is dat je werkt met het ‘vlees’ wat je in de kuip hebt en je je hond volledig accepteerd zoals hij is. En niet stiekum een ideaal plaatje in je hoofd hebt waaraan de hond moet voldoen. Als je een ideaaal beeld hebt van je hond waaraan het eigenlijk niet kan voldoen, dan is het risiko enorm groot dat het jou nooit goed genoeg is. Een hond voelt dat soort telleurstelling feilloos aan. En je begrijpt dat dat de vertrouwensband niet ten goede komt.
Door dit zo eens tersprake te brengen wil ik jou inspireren. Omdat het collectieve beeld over het algemeen van de perfectie uitgaat, en ik als tegenhanger de andere kant van de medaile wil laten zien. Zodat je er opnieuw bewust van wordt en kijkt waar je nu echt aan wilt werken met je hond. Wat is voor jou belangrijk, waar wordt jij blij van? Waar wordt jou hond blij van?
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Niets is per defenitie goed of fout, of beter of slechter
Het belangrijkste is dat je de weg kiest die bij jou past. Want dat is jou waarheid. Ieder heeft zijn eigen waarheid en als het goed is dan maakt dat jou autenthiek en dat is wie jij werkelijk bent. Dan sta je in je kracht. Maar daarvoor is wel nodig dat je bewuste keuzes maakt en over collectieve overtuigingen nadenkt of dat ook de jouwe zijn.
Het is wel zo dat controle en perfectie direct zichtbaar is. Vertrouwen is minder concreet zichtbaar, dat is ‘Magie’ en magie is niet altijd even meetbaar. Maar als het er is dan voel je het, zowel eigenaar/trainer als ook de toeschouwer voelt dit en neemt het waar.
Controle komt uit ons ego. Perfectie komt uit ons ego. Als je aan beide zaken werkt houd dit je ego rustig. Nadeel is als je ermee stopt wordt je ego onrustig dus je bent nooit klaar, er is altijd nieuwe input nodig.
Vertrouwen komt uit ons voelen, uit liefde, uit ons hart en of buik, het zorgt voor verbinding en draagt bij dat we in een creatieve flow terecht komen waar ruimte is voor synchroniteit.
Wanneer je meer vertrouwen wilt ontwikkelen zal je oude belemmerende overtuigingen of gedachten op moeten ruimen……..Los laten…