Terugblik op het uitbreken van Corona!

Het klinkt raar maar ergens ben ik het Corona virus dankbaar. In een eerdere post heb je kunnen lezen dat ik aan de slag wilde gaan om de Dog Dance levels of Freestyle levels in een online programma te gieten. De plannen lagen klaar, de eerste opnames waren gemaakt… en toen kwam Corona en die gooide al mijn plannen overhoop. Ten eerste werd de geplande knie operatie 4 dagen voor aanvang gecanceld. Tevens kwam er een lockdown en dit hield in dat er geen groepslessen meer gegeven mochten worden. ‘Lieve help’ dacht ik bij mezelf hoe moet dit nu met de bestaande puppy- en basiscursus cursisten? Binnen een paar dagen allerhande technische nieuwigheden uitgeprobeerd te hebben was ik drie dagen later online live in contact met mijn cursisten. Voor een grote groep bestond er wel degelijkde interesse om online verder te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. In eerste instantie heb ik per week de inhoud aangemaakt en online gezet, daarnaast was er elke week een live meeting, waarin ik alle vragen beantwoorde en via ingestuurde video’s kregen de eigenaren feedback over de oefeningen.  De eerste week was het best spannend.  De tweede week voelde ik vooral opluchting, het werkte zoals ik gehoopt had en de uitleg bleek dusdaning goed te zijn dat het prima kopieerbaar was voor de cursisten. De resultaten welke ik terug zag in de ingestuurde video’s loog er niet om. ín het begin wil je er niet aan dat online lessen beter kunnen zijn dan live groepslessen, maar naar mate de weken vorderden en de resutaten toenamen kon ik er niet onderuit. Het resultaat was echt beter dan in live groeslessen. dit zinde mij eigenlijk helemaal niet. En ik wilde boven water zien te krijgen hoe dit nu kon.

– De cursist heeft de kans om de instructievideo eerst rustig èèn of meerdere keren te bekijken voordat deze met zijn eigen hond aan de slag gaat. kortom er is een betere voorbereiding.

– De cursist oefent de oefeningen op terrein waar de hond bekend is, dus geen afleiding van andere honden en mensen, of lekkere kruimels of geurtjes van andere honden die eerst verkend moeten worden. Er is gemakkelijker aandacht en focus op de eigenaar.

– Gezinsleden en huisgenoten kunnen allemaal dezelfde instructievideo’s bekijken dus de kans dat iedereen het op dezelfde manier doet is groot. Hoe consequenter iets aan de hond wordt aangeleerd hoe beter het resultaat.

– Tijdens de live online Q en A (vraag en atwoord) lessen heb ik veel tijd voor het beantwoorden van vragen en kan ik meer de diepte in gaan, tevens wordt de eigenaar doorgaans niet afgeleid door zijn hond en kan zich dus beter concentreren.

– Door het maken van video’s -welke je automatisch zelf terug kijkt- gaat het leerproces veel sneller, heel veel cursisten zien hun eigen fouten en anticiperen hierop.  Alle oefenvideo’s welke geplaatst worden krijgen feedback en tips of de volgende stap aangereikt. kortom alles met elkaar is het een schat aan informatie en tevens zijn de lessen voor iedereen toegankelijk.  Dit alles met elkaar is nogal wat en verklaart eigenlijk meer dan voldoende waarom de online lessen zo goed werken en vruchten afwerpen.  Voor mij dan ook een reden om dit zeker door te zetten.  Hiervoor ben ik Corona dan ook dankbaar!  want zonder Corona zou ik hier nooit achter zijn gekomen.  Het is even wennen, maar wat is er nu fijner dan thuis op jouw eigen tijdstip met je hond trainen!!