sSteeds meer kom ik hondeneigenaren tegen die het ‘anders’ willen doen.  Ze kiezen daar ook bewust voor en zijn opzoek naar iemand die ze kan helpen.  Ze willen een band op bouwen met hun hond en samenwerken vanuit wederzijds respect.  Ze hebben geen zin om de hond steeds te commanderen, domineren of te corrigeren, of of ….wat dan ook te doen wat volgens huidige collectieve overtuigingen goed zou zijn voor een hond.

Ze willen het anders maar vragen zich af  HOE DAN?

Ik heb jaren ervaring in het beoefenen van topsport met mijn honden. Wat niet wil zeggen dat  topsport op zich zo belangrijk is. Maar wat wel belangrijk is, is dat ik daardoor steeds weer opnieuw heb gesleuteld aan mijn fundament en mindset.  Want veel problemen welke je op top niveau tegen komt in je training, vinden hun oorsprong in de basis in het fundament als dat niet stevig is dan gaat de boel vroeg of laat wankelen en kom je niet verder of erger nog het stort in.  Zodoende heb ik door de jaren heen een fundament gecreëerd op basis van: – kennis en kunde – wederzijds respect -samen plezier en lol maken – samen genieten van elkaar en het allerbelangrijkste –  VERTROUWEN HEBBEN IN MIJN HOND EN VERTROUWEN OP MIJN INTUITIE MIJN GEVOEL!  Dit laatste is denk ik het moeilijkst voor mij geweest. Ook omdat niemand mij dit kon leren en ik aangewezen was op mezelf  meende ik dat er een soort risico op mislukking aan vast zou zitten.  Doordat ik het lef had en het anders durfde te doen dan anderen heb ik juist de MAGIE leren kennen welke hierdoor tot stand gebracht wordt tussen mij en mijn honden.  En doordat ik het ervaren heb kan ik het nu aan anderen leren. En weet ik dat het helemaal geen risico is om het zo te doen.  Mijn succes welke ik heb met mijn honden bevestigt dit. Kortom ik heb het raadsel van IK WIL HET ANDERS DOEN MAAR HOEDAN ontrafeld.

 

HOEDAN

Maar hoe zit HOE DAN dan in elkaar? Om dat in een blog uit de doeken te doen duurt wat te lang,  maar ik zal alvast een aantal tipjes van de sluier oplichten. HOEDAN heeft te maken met:  – communiceren, dat kan op verschillende manieren, op basis van angst, maar dat kan ook op basis van een hond die de juiste keuzes leert maken, en nog mooier wordt het voor mij als de hond het zelf bedacht heeft door middel van anticipatie. Je zal begrijpen dat dit twee verschillende werelden zijn en ook een compleet andere benadering en aanpak vergt en daar moet je wel voor open staan en voor kiezen.  Een hond kent ook emoties, en ik vindt het fijn om prettige emoties te koppelen aan oefeningen welke ik de hond leer.  Hierdoor vinden ze het plezierig om dat gedrag of oefening uit te voeren en ontstaat een ontspannen sfeer.

Ook stopt de training bij mij zeker niet bij de HOND een oefening leren….welnee  het GEDRAG moet eerst in balans zijn . Als een hond lekker in zijn vel zit dan pas komt de training en techniek om de hoek kijken. Vaak wordt dit over het hoofd gezien, wordt er totaal geen rekening mee gehouden,  waardoor het één grote struggle wordt, er weinig schot in de zaak zit en men hopeloos en onzeker wordt. Wezenlijk wordt dit veroorzaakt door onbegrip. Ik richt mij erop en steek er veel energie in om mijn honden zoveel mogelijk te begrijpen door mij in hun te verplaatsen en het eens vanuit hun schoenen te bekijken. En dan is er nog het punt van ONZEKERHEID. Of dit nu bij eigenaar of hond is maakt mij niet uit, in beide gevallen ligt mijn focus erop een situatie te creëren waarbij onzekerheid veranderd in zelfvertrouwen, door informatie met de juiste handvaten per combinatie te geven. Dat houdt in dat iedereen een aanpak krijgt aangereikt welke is afgemeten op de combinatie eigenaar – hond. Niks éénheidsworst,  maar juist kennis overdragen en vervolgens iedereen vertrouwd maken met dat ze mogen luisteren naar hun intuïtie. Want kennis,  intuïtie en gevoel creëert Magie.  Vaak weten we over onze hond veel meer dan we denken. Alleen door de collectieve  ideeën welke ingeburgerd zijn in onze maatschappij en verwachtingen over wat een ander zegt of meent wat goed en niet goed is voor een hond brengt ons in verwarring. Want we willen het natuurlijk wel goed doen. En zo kan het zomaar gebeuren dat ons gevoel ‘DIT zei maar dat we ‘ANDERS’ deden omdat het beter in het collectieve plaatje paste!  En daar zit nou net de kneep.  En laat mij nou goed zijn om jou de kneepjes van het ‘VAK’ te leren… Maar dan wel in de ruimste zin van het woord.

En last but not least ‘Bewustwording’ is een belangrijke sleutel in dit proces. Maar meer daarover in een volgende blog

 

 

wrote with love to inspire you 😉