Nederlands Kampioenschap

Wat een weekend 15 en 16 oktober 2022.  Een tweedaagse wedstrijd met op zondag het Nederlands Kampioenschap.  Ik had deze 2 dagen ingeschreven met 6 routines.   Onyx in Freestyle en in Heelwork to music, en Storm in de Freestyle beide dagen.

6 routines in 2 dagen

Op zaterdag de spits afgetrapt met Onyx.  We stappen de ring in en Onyx is plots helemaal weg met zijn concentratie en compleet onder indruk van de geurtjes. Hij had de ring nog niet verkent van te voren en dit overviel hem/ons.  Onyx reageerde totaal niet meer op het roepen van zijn naam.  Hij was overweldigd door de omstandigheid en de geuren.  Op dat moment werken mijn hersen op topsnelheid. Ik verplaats mij in de hond en besef dat roepen nu geen zin heeft, hij heeft even tijd nodig om dit te verwerken.  Ik schakel over naar standje hoe los ik dit op en welke begeleiding heeft hij nu van mij nodig. Ik besluit geen druk op Onyx te zetten en hem even de tijd te gunnen te verwerken.  Punten en scores boeien mij op dat moment niks, welzijn van de hond des te meer. Een moment later probeer ik het te herpakken en leidt Onyx naar de startplek. Half bij half afwezig starten we de routine,  Het lukt Onyx op een aantal oefeningen te reageren en wonder boven wonder krijg ik hem erbij. 

foto Ron Baltus Kynoweb

  

De bekende oefeningen lijken hem steun te geven en helpen om meer en meer in de routine te komen.  Uiteindelijk halen we meer uit de routine dan ik gedacht had dat haalbaar zou zijn onder deze omstandigheden.  Ik ben tevreden met wat we ervan terecht hebben gebracht en voel mij helemaal in mijn nopjes met hoe ik de situatie heb aangepakt en Onyx er door heen heb geleid zodat we deze dans positief en en met een terechte dikke beloning af kunnen sluiten.  Ik voelde mij voldaan en was eigenlijk wel verrast door dat gevoel. 

Ahhh lekkerr ik leef

Ik had mij met Onyx ook ingeschreven voor de recreatieve Heelwork to music klas, waar voer en speelgoed is toegestaan.  Alleen hadden we geen routine, ik kwam tijd tekort en had mij gericht op zijn Freestyle routine en had besloten geen Heelwork to music te lopen.   Maar na de zware freestyle routine van de ochtend had ik zoiets van ‘die HTM start wil ik eigenlijk wel graag gebruiken als extra training op focus en concentratie van Onyx’.   In Heelwork is Onyx een beginner zodoende is de duur van die routine nog niet zo lang.  Dus snel de ingezonden muziek op de hoofdtelefoon beluisterd en grofweg een routine bedacht.  Normaliter ga ik vooorbereid de ring in,  dat onyx nu iets ging doen wat hij nog niet eerder had gedaan is we een grote stap.  Omdat je in de recreatieve klas voer en speelgoed mee mag, besloot ik de  ‘klauwen’ vol voer te nemen. De geur van het aanwezige voer zal vast helpen een betere focus te krijgen.  En zo nodig kon ik hem belonen in de routine.   De uitdaging om zo onvoorbereid de ring in te stappen zorgde ervoor dat min adrenaline omhoog ging. Ik was nu scherper dan vanochtend met het in de ring stappen en de aanwezige voertjes hielpen zeker mee.    Onyx deed het super ondanks dat hij geen idee had wat ik van hem zou vragen, was hij gemotiveerd en gefocust en volgde zo goed en zo kwaad als dat ging mijn aanwijzingen op.  Ik was zeker tevreden met deze prestatie en was blij dat het een positieve ervaring was voor ons beiden.  

ik voelde mij echt heerlijk, niet omdat we perfecte routines liepen maar wel om het feit dat ik zo langzamerhand mijn handler skills terug aan het krijgen ben. De afgelopen jaren na de chemos’s  was ik erg traag in mijn hoofd had zeer slechte timing van commando’s en kon niet meer  zo goed vooruit denken en was heel snel duizelig, dat was teveel en lukte mij niet meer.  Maar dit weekend oversteeg ik mij zelf  en voelde ik mij meer en meer weer mijn oude zelf worden.  Dit snelle schakelen en mindset shifts toepassen dat vindt ik geweldig om te doen.  Het verdiept de band met mijn honden.  Dit resultaat verkrijgen lukt mij alleen als ik mijn ego uit zet en mij volledig in de hond verplaats en op die manier probeer aan te voelen wat het dier op dat moment van mij nodig heeft.  Dat heeft niks meer te maken met aangeleerde truckjes.   Ik word hier zo blij en gelukkig van omdat zo verdraaid goed voelt om vanuit mijn gevoel en dus vanuit mijn hart keuzes te maken.  Dat is niet iets wat wij van jongs af aan krijgen aangeleerd, dat moeten we zelf uitvogelen.

Storm
En dan Storm. Even terug naar april 2022 ik stapte met Storm deze locatie binnen en Storm schoot met zijn neus aan de vloer en die neus die bleef daar.  Storm was onbereikbaar en alleen maar met geurtjes bezig.  Zo wie zo vindt hij wedstrijd omstandigheden best wel spannend met zoveel andere honden om hem heen. De week voor het NK zei ik nog tegen mijn man.  Storm is geen wedstrijd hond, maar doet mee omdat het hem helpt mentaal sterker te worden.

Dit weekend stapt Storm de locatie binnen.  Snuft even kort, stopt er mee en tuned in bij mij zonder dat ik daar om vraag.  Hij is blij en let op mij. Ik beloon hem voor de aandacht voor mij.  We mogen inlopen in de ring ik geef hem de mogelijkheid alles te besnuffelen.  Maar Storm hoefde niet zo enorm veel te snuffelen hij wou aan het werk!   Oké dat was nieuw voor mij, dit had ik niet verwacht.  

Met goede moed gingen we smddags starten in de recreatie klas level 1. En tot mijn grote verbazing ging hij helemaal op in de routine!  Hij was ontspannen,  lette gemakkelijk op.  Nog niet eerder hebben wij zo genoten van de routine wat een geweldig mannetje en wat mij het meest raakte was het plezier en blijdschap welke hij liet zien. En ondanks dat hij in de voer klas liep, hij heeft de tweede dag geen eens 1 beloning in de ring gehad.  Mijn STER van het weekend, wat gaaf om hem te mogen begeleiden.  Zo benieuwd hoe ons avonturen verder vorm gaan krijgen in de toekomst.

De prijsuitreiking     

Onyx en ik bleken op beide dagen de eerste plek in de Heelwork to Music klas 1 te hebben behaald.  De tweede dag was dit in de voerloze kwalificatie klas   En in Freestyle level 3 werd hij beide dagen 2e.  

Daarnaast werd hij reserve Nederlands Kampioen Freestyle.   Dat houd in 1 na hoogste score van alle deelnemende Freestyle honden.

Onyx reserve Nederlands Kampioen Freestyle

Storm mijn Ster van dit weekend, werd beide dagen 1e in de recreatieve Freestyle klas

Wow

Onvoorstelbaar dat we dit gewoon hebben geflikt.  En wat ben ik blij met mijzelf dat ik weer zover hersteld ben dat ik dit kan en dan bedoel ik met name het snel schakelen in mijn hoofd, want dat had toch best een flinke opdonder gehad de laatste jaren.  En dan de routines, ik huppel en maak bewegingen welke ik al jaren lang niet heb kunnen maken ivm mijn versleten knie. Na kunstknie operatie worden mijn spieren nu nog steeds steviger en flexibeler.  De Dog dance sport zorgt er voor dat ik zowel geestelijk als fysiek weer naar een hoger level ga.

Wat een gaaf weekend was dit.  Het heeft mij als handler weer naar mijn toppen gebracht  Toppen waarvan ik dacht dat ik ze niet meer zo scherp in mijn bezit had, en twijfelde of het nog wel terug zou komen. Wat een fantastisch gevoel is dat.  Routines komen uit mijn tenen. Mijn handeling is bezield. Wat ben ik dankbaar dat ik leef  En hoe fijn is het dan dat de honden zich ook nog zo goed plaatsen.  Alhoewel dat niet perse nodig is, want ook zonder nette plaatsing had ik dit zelfde gevoel gehad. Maar het was wel een kers op de taart.