ue-Carpe diem   Pluk de dag

 

Vaccineren

Het was in het geheel niet mijn bedoeling om mij te laten vaccineren tegen corona. Ik besloot zo gezond mogelijk te eten, verse producten en niks meer uit pakjes maken en weinig suiker en Koolhydraten te nemen.  Daarnaast nog wat extra’s in de vorm van vloeibare visolie en een goede multivitamine supplement, magnesium, vit C in poedervorm wat ik de gehele dag in mijn water kan doen en daarbij nog vezels voor mijn darmherstel en eiwitpoeder om het herstel en opbouwen van mijn lichaam te vergemakkelijken.  Voor mijn doen zijn de Extra’s nu heel veel!   Maar zo zou ik het aanpakken om mijn herstel na de chemo’s te bevorderen.  Totdat ik van mijn Oncologie arts hoorde dat mijn immuunsysteem door de immuuntherapie -welke ik naast mijn chemo’s kreeg- er voor gezorgd had dat mijn afweersysteem voorlopig (in elk geval het eerste jaar en misschien ook wel 5 jaar) nihil was. Sterker nog, een griepprik bijvoorbeeld zou nu totaal geen zin hebben omdat het lichaam er niets mee zou doen. Oke dan… dit was nieuw voor mij.  Natuurlijk was ik blij dat de Lymfklierkanker weg is maar dit ‘toetje’ had ik even niet aan zien komen.  Mijn eerste vraag was dan ook: oke, wat te doen dan met de Corona vaccinatie?  Nou Astra Zenica en Johnson en Johnson hadden sowieso geen zin,   Pfizer en Moderna zou een optie zijn, alleen is daarvan nog niet bekent of en wat het doet. Maar het advies was om één van laatst twee genoemde wel te nemen wanneer ik de oproep via het ziekhuis zou krijgen.  Voorlopig bleef ik blij,  blij dat de Chemo’s voorbij waren, dat was echt opluchting. En blij dat de lymfklierkanker weg is..  Ben in mijn leven nog niet eerder zo’n lange aanééngesloten periode blij geweest.  Tot de brief binnen kwam omtrent de vaccinatie… het zou Moderna worden volgens de brief en er waren ook al twee prikdata genoteerd.  Nu werd ik gedwongen om mij er meer in te verdiepen, veel informatie is er nog niet. Wel kwam ik erachter dat Rituximab de immuuntherapie welke ik gehad heb, inderdaad het gehele afweer systeem plat legt. Oef, daar werd ik niet vrolijk van.   Ook kwam ik erachter dat Rituximap gebruikers welke Covid kregen, doorgaans veel heftiger en langer op Covid reageerden, domweg omdat het afweersysteem niet of nauwelijks in werking treed, waardoor het een langdurig proces kan worden.  Wat voor gevolgen dat bij iemand heeft die gezond was heb ik met eigen ogen en oren kunnen zien en horen. Daar wordt je niet blij van en is ook iets waar ik zeker niet op zit te wachten. 

Dit hield voor mij in dat ik een serieus probleem had, want mijn eerdere overtuiging dat ik het zonder vaccin zou doen werd aan het wankelen gebracht.  Mijn opluchting en blije bui van de afgelopen twee maand werd hiermee onderbroken.

Ik ging analyseren en kwam erachter dat ik geen vaccin wou omdat ik niet uit angst de keus voor vaccinatie wou maken.  De media speelt hier enorm op in om ons maar te overtuigen dat we MOETEN vaccineren om onze vrijheid terug te krijgen.  Ik ben daar nog niet zo zeker van. En aan de andere kant heb ik ook angst voor het vaccin omdat we nog totaal niet weten wat voor uitwerking en eventuele gevolgen dit op termijn kan hebben.  Vandaar mijn keus van: doe mij maar niet… voorlopig

Maar nu dan, nu ik weet dat mijn gezonde leefstijl met veel vitamines waardoor ik naar mijn idee niks tekort kom, wel te kort kan schieten mocht ik Covid krijgen…

En dan nog wat te doen met die angst? Ik heb er echt een hekel aan om een keus te maken op basis van angst.  Dus ook nu nog maar eens wat dieper in mij zelf graven en alles op een rijtje zetten.

Niet laten vaccineren en het risico nemen en  achteraf horen dat het misschien in mijn situatie wijzer was geweest het wel te doen.

Wel laten vaccineren en niet weten of het iets doet en tot in hoe verre het wel wat doet.

Voor mij een dilemma waar ik best chagrijnig van ben geworden voor ik eruit was.

Wat er ook bij om de hoek kwam kijken was toegeven dat ik momenteel NIET gezond ben, ondanks alles wat ik er aan doe.  Tijd zal mijn beste heelmeester zijn. Maar om dat toe te geven en te accepteren was wel even een dingetje.  Uiteindelijk kon ik alles op een rijtje zetten:

  • Ik ben nu NIET gezond, heb geen of slecht afweer systeem waardoor de risico’s op een vervelend verloop van Corona aanwezig is. Ben ik bereid dat risico te nemen?
  • Het risico dat er misschien achteraf blijkt dat de vaccins op langere termijn wel gevolgen hebben.

Maar wie zegt dat je dat nog mee maakt?  Ik heb afgelopen jaar aan den lijve ondervonden dat je leven onverwacht enorm overhoop kan komen te liggen en het einde dichterbij is dan je had verwacht of gedacht.  En daarom heb ik gekozen voor minder risico op korte termijn.

Het is goed zo, ik heb er vrede mee en sta achter mijn keus. Ik heb hem bewust en wel overwogen genomen.  Ik heb mij laten vaccineren.

 

CARPE DIEM  –  PLUK DE DAG